Bună să vă fie inima, dragi cititori!
Ați conștientizat, oare, că prea des etichetăm persoane, fără a le fi cunoscut într-utotul? Ne facem păreri greșite din nimic, dar care nu ne părăsesc nici după ce ne este dovedit contrariul. Mereu, ca și oameni, ne va fi greu să acceptăm realitatea, ni se va părea că dacă un om pare a fi într-un fel, și este așa. Dar nu tot timpul se întâmplă să avem dreptate.
Povestea pe care vreau să v-o spun astăzi e povestea lui Melody, o fată care din naștere a avut o problemă uriașă. S-a născut cu paralizie cerebrală. Acum, să nu va gândiți că v-am spus asta pentru a vă face milă de ea, din contră, am spus-o pentru a evidenția un lucru: ea nu putea să-și controleze corpul, nu putea merge, nu putea vorbi, trebuia hrănită, dar totuși.... Esența acelui „totuși” o veți descoperi mai târziu.
Să ne întoarcem la Melody, fata a cărui nume îl ador, deoarece mă duce cu gândul la unul dintre lucrurile pe care îl iubesc cel mai mult: muzica. Dar nu e asta o ironie a sorții? Să ai un nume atât de legat de muzică și să nu poți vorbi? Ba da, dar Melody poate face mai mult decât poate face un simplu cuvânt, chiar dacă ea întelege mult mai bine puterea cuvintelor decât noi, care le folosim tot timpul. Ea, neputând să facă majoritatea lucrurilor pe care noi le facem fregvent, a primit tot felul de etichete, dar în principal cea de "retardată". Dar oare e corect? Ea e de vină pentru felul în care s-a născut? NU. Și asta NU îți dă nici un drept pentru a o judeca. Ea știa foarte multe lucruri, poate chiar mai multe decat majoritatea dintre noi, oricât de greu ne-ar fi să acceptăm. Partea prostă este, totuși, că nu putea să se exprime, astfel nu mulți sunt cei care i-au înțeles geniul.
Totuși, mama ei, prima persoană care a înteles-o cât de cât, datorită instictului matern, o trimite la o școală obișnuită, într-o clasă pentru copii cu nevoi speciale. Acolo se împrietenește cu mai mulți copii cu probleme asemănătoare cu a ei, chiar dacă existau diferențe uriașe: ei puteau vorbi cât de cât și aveau diagnostice care le permiteau să comunice mai mult decât ea cu lumea exterioară. Dar toți aveau aceeași problemă: existau foarte puțini oameni care să îi înțeleagă. Astfel, având aceeași problemă socială, ei s-au apropiat, formând un fel de familie, familia din H-5.
Din clasa a 5-a această 'familie' participă la un program de integrare, adică începe să participe la orele copiilor normali. Majoritatea copiilor normali au încercat să se acomodeze cu ideea copiilor cu dezabilități, dar nu toți au fost atât de draguți cu nouveniții. Unii au început să îi ironizeze. Știți cât de greu este pentru un copil cu dezabilități să mai fie și ironizat? E îngrozitor, foarte greu de înghițit. Gândiți-vă doar cât de rău vă simțiti când cineva vă ironizează, apoi amplificați cu sentimentul de a fi judecat pentru un lucru care nu e deloc vina ta. Pe lângă asta, Melody și-a arătat geniul prin rezultatele testelor pe care le dădea. Avea note excelente, la toate întrebările răspundea corect, dar pentru că avea o asistentă care o ajuta să scrie deoarece Melody își putea folosi doar degetele mari, copiii au început să spună că asistenta ei, Catherine a ajutat-o, lucru total neadevărat. Și, profesorul, domnul D., ce credeți că a făcut? A spus că dacă Melody a reșit să ia cea mai mare notă la testul de cultură generală, înseamnă că testul a fost foarte ușor. Știti cum afectează asta un copil? Adică serios, cât de încuiat să fii încât să îi spui unui copil, cu dezabilități sau nu, așa ceva? Dacă n-ar fi fost doamna V. cred că eu mergeam acolo să fac reclamație. Dar doamna V. a abordat diferit problema. Dacă cineva crede că nu ești suficient de bun pentru că ai un defect, atunci trebuie să-i arăți că și cu acest defect poți fi mai bun decât cei care nu-l au, așa spunea logica ei. Așa că Melody, s-a pus pe învățat, ghidată de doamna V. Oare va reuși să le arate celorlalti adevăratul ei potențial? Sau să se integreze în societatea normala? Puteți afla doar citind cartea „Din capul meu” de Sharon M. Draper.
Vreau să luați această carte drept un îndemn. Un îndemn spre a fi mai buni, mai grijuli cu ceilalți, dar cel mai important, spre a nu judeca și a eticheta.